Bol poreklom od zuba može biti različite prirode. Od blagog, popuštajućeg preko oštrog i uznemiravajućeg do tupog i konstantnog (“dosadnog’’), ali razlog njegovog nastanka je uglavnom isti: nervi unutar zuba (pulpa) koji Vas boli reaguju na određen stimulus i šalju upozoravajuće signale u obliku neprijatnesenzacije, koje govori da nešto nije u redu. Postoji nekoliko uzroka koji dovode do ovog osećaja, a najčešći su:

1 – KARIJES ZUBA – određene bakterije u ustima se hrane delićima hrane nataloženimna Vašim zubima i proizvode određene kiseline koje tokom vremena oštećuju i izjedaju zaštitni sloj zuba – gleđ – i prolaze dalje u unutrašnjost zuba, prema osetljivom dentinu.

2 – POVLAČENJE DESNI – Desni mogu da se povlače sa zuba tokom vremena, izlažući osetljivu površinu korenova zuba spoljašnjoj sredini, za koju nije namenjena. Agresivno i nepravilno pranje zuba ili korišćenje četkice sa tvrdim vlaknima mogu da doprinesu povlačenju desni. Savetuje se korišćenje najmekše četkice, sa najvećim brojem vlakana.

3 – EROZIJA GLEĐI – Hrana koja podiže nivo kiseline u ustimakao i želudačni sokovi (koji dolaze u kontakt sa zubima prilikom nekih oboljenja ili tokom povraćanja) mogu dovesti do trošenja zaštitnog sloja zuba i dovesti do osetljivosti.

4 – STARE, POLOMLJENE ILI ISTROŠENE PLOMBE – Plombe ispunjavaju delove zuba koji su prethodno bili truli i zbog toga uklonjeni. Ukoliko ne zaptivaju pravilno ili su oštećene, može doći do ulaska vazduha, delića hrane. ili bakterija u pukotine između zuba i plombe, što može dovesti do iritacije nervnih završetaka zuba i izazivati bol.

5 – SKORAŠNJI STOMATOLOŠKI RADOVI – Zubarski poduhvati koji uključuju uklanjanja oštećenih/trulih delova zuba mogu dovesti do kratke upale zubne pulpe i izazvati privremenu osetljivost i bol koji prolaze u kratkom vremenskom periodu kako se pulpa zaleči.

6 – OKRNJEN, ODLOMLJEN I SLOMLJEN ZUB – Zubi mogu oslabiti tokom vremena usled dugoročnog izlaganja pritiscima prilikom jela i žvakanja, kao i škrgutanjem zuba (bruksizam) i grčenjem vilice. U početku se pojavljujutanke linije u gleđi, koje kasnije imaju tendenciju krnjenja, pucanja i nastanka fraktura koje ogoljavaju nervne završetke stvarajući bol.

7 – BOLEST PERIODONCIJUMA – Radi se o infekciji tkiva koje služi kao potpora zuba. Izazvana je nakupljanjem naslaga hrane duž ivice desni koju vremenom naseljavaju bakterije i izazivaju zapaljensku reakciju. U pojedinimslučajevima infekcija može da se prostire do samog vrha korena zuba i da preko same površine korena izaziva bolne senzacije.

8 – APSCES – Absces predstavlja gnojnu nakupinu uzorkovanu infekcijom. Može nastati na vrhu korena zuba ili u prostoru između zuba i desni, izazivajući znatan bol. Privremeno olakšanje može nastati hlađenjem zapaljenog predela, međutim neohodna je drenaža.

9 – ŠKRGUTANJE ZUBA (BRUKSIZAM) – Smatrano lošom i nesvesnom navikom, škrgutanje proizvodi znatan stres za zube i troši ih, izazivajući pojačanu osetljivost zuba kao i bol i osećaj umora u predelu zgloba vilice.

10 – POSREDOVAJUĆI BOL – Ponekad bol poreklom od drugog zuba – usled zagušenja sinusa ili neke vrste infekcije – može da izazove utisak bola na specifičnom zubu koji mislimo da izaziva bol. Afektovani zub ne mora biti blizu zuba kojeg smatramo problematičnim, naprotiv, može se nalaziti van regije zuba.

Kao što vidite, bol je znak upozorenja za različite opasnosti po zdravlje Vaših usta i zuba. Ukoliko osećate zubobolju ili nelagodan osećaj u zubima bilo koje vrste, javite nam se na +381 21 4754-085 ili 064/3649890 i rešićemo problem koji Vam uzrokuje bol – bezbolno i efikasno. Za hitne slučajeve dostupni smo i vikendima!