Svi želimo da imamo blistavo beli Holivudski osmeh. Međutim, većina nas živi u realnom svetu, ispunjenom različitim neophodnostima koje nam potamnjuju zube kao što su kafa, cigarete, crni čaj, pa i po koja čaša Merloa s vremena na vreme. Pored svih nepoželjnih navika koje imamo, kakve su mogućnosti nama, ’’običnim ljudima’’, da imamo sjajno beli osmeh? U ovonedeljnom blogu pričamo baš o tome – beljenju zuba!

Kako funkcioniše beljenje zuba?

Da bismo shvatili kako sam proces beljenja funkcioniše, moramo znati kako uopšte dolazi do prebojavanja (diskoloracije) zuba. Postoje dve vrste prebojenosti: površinska i duboka. Svakodnevno pranje zuba sa pastom sa svojstvima izbeljivanja pomažu u uklanjanju dnevnih površinskih naslaga i prebojenosti od kafe, cigara i sličnih supstanci. Duboko prebojavanje nastaje dugogodišnjem izlaganju tim agensima koji dovode do prebojenosti zuba mnogo dublje u njegovoj strukturi i teže se uklanja.

Na koji način sredstva za beljenje zuba onda uklanjaju prebojenost ’’unutar’’ zuba? Većina gelova za beljenje sadrže oksidizirajući agens u obliku karbamid peroksida ili vodonik peroksida. Oni su aktivne supstance u većini sredstava za beljenje. Gel reaguje sa dubljim strukturama zuba, mešajući se u predelima prebojenja i rastvarajući ih, nakon čega dobijaju belju nijansu.

Kada treba beliti zube?

Ukoliko ste radili fiksne protetske nadoknade na prednjim zubima, savetuje se da izbelite nedelju dana pre nego što počnete sa pripremom, da bi ste odredili najbolju boju veštačkih zuba.
Svadba u najavi? Izvršite beljenje par nedelja pre svečanog dana!

Koje opcije/načini beljenja postoje?

Proverite sa stomatologom koja vrsta beljenja je najbolja za Vas, najčešće opcije su:

Kućno beljenje – u stomatološkoj ordinaciji se vrši izrađivanja individualne silikonske udlage po obliku pacijentovih zuba, nakon čega pacijent kod kuće unosi poseban gel za beljenje (koji obezbeđuje stomatolog) u udlagu i postavlja je na zube. Par sati dnevno nošenja udlage sa aktivnim gelom vrši blago beljenje, koje ima značajan efekat nakon duže upotrebe.

White Strips – trake za beljenje zuba. Jeftina opcija koja može da izbeli zube za par nijansi, međutim nije dovoljno precizna (ne obuhvata prostor između zuba) i može delovati na desni.

Profesionalno beljenje (in-office whitening) – najefektnija opcija koja u najkraćem roku dovede zube do željene nijanse beline. Nuspojava profesionalnog beljenja je privremena osetljivost zuba nakon same seanse beljenja. Večno pitanje pacijenata u vezi ovog tipa beljenja je ‚‚da li šteti zubima?’’. Odgovor je NE. Nakon delovanja aktivne supstance u gelu za beljenje, gel se uklanja sa zuba i aplicira se posebna protektivna pasta na površine izbeljivanih zuba koja ulazi u strukturu zuba i bogati je fluoridima. Kao krajnji produkt ovog tipa beljenja, pored poboljšanja beline zuba, je i pojačanje zaštite zubnih površina od štetnih materija.

Zubi su mi jako osetljivi prilikom beljenja – šta da radim ?!

Ukoliko su Vaši zubi osetljivi tokom procesa beljenja, moguće je da postoji ishodišni uzrok, stoga svakako prvo porazgovarajte sa stomatologom. U slučaju da generalno imate osetljive zube, korisitite paste za zube sa desenzitizirajućim (obezboljavajućim) svojstvom, koja sadrži kalijum nitrat ,najmanje mesec dana. Stomatolog će svakako umanjiti procenat aktivne suspstance u gelu za beljenje.

Ukoliko želite bele zube, znajte da postoji više opcija. Ne postoji najbolja opcija za svakoga, stoga pozovite nas na +381 21 4754 085 i saznajte koji način beljenja zuba je najbolji za vas!