Od kako nam izniknu stalni zubi pa do kraja života mi ih koristimo, trošimo, pa i gubimo. Gubitak stalnog zuba može nastati usled karioznog truljenja zuba do te mere da je neophodno izvaditi ga. Moguće je da dodje do ispadanja ili vađenja potpuno zdravih zuba ali sa potpuno uništenim potpornim aparatom usled parodontalne bolesti. Ukoliko izgubimo sve zube, naše vilice su u stanju bezubosti.
Rešenje u tom slučaju su totalne proteze.

Totalne proteze za totalnu bezubost

Obzirom da je ishrana čvrstom hranom nemoguća bez zuba, neophodan je određen vid nadoknade za izgubljene zube. To je posebno teško u situacijama kad svi zubi moraju da se nadoknade. Pomoću totalne proteze, protetskog uređaja koji čine akrilatna ploča sa veštačkim krunicama zuba. Ploča prekriva deo vilične kosti koji je prethodno sadržao zube – alveolarni greben, i pomoću veštačkih zuba na sebi, imitira nedostajuće zube.
Da bi ploča nalegla savršeno na alveolarni greben i da bi veštački zubi stvorili optimalnu nadoknadu, neophodno je više faza za izradu ove protetske nadoknade, uz visoku stručnost stomatologa.
Dr Mlađan Pleštič, specijalista protetike, bavi se protetskim nadoknadama preko 20 godina i posvećuje posebnu pažnju prilikom izrade totalnih proteza.
Ploče od totalne proteze se prave od akrilata (vrste plastike), i mogu da sadrže metalnu mrežicu unutar sebe radi veće otpornosti. Ipak, nijedna proteza nije večna, ali sa pravilnim održavanjem uslovno može biti i preko 10 godina

Totalne proteze su stabilizovane i relativno fiksirane po principu površinskog napona između ploče proteze koja je u dodiru sa tkivom – sluzokožom koja prekriva vilične kosti, i samog tkiva. Prilikom žvakanja protezom, sile koje proizvodimo se prenose na celu sluzokožu ispod proteza, što stimuliše održavanje zdrave vilične kosti, sluzokože kao i mišića za žvakanje. Stoga, pravljenje totalne proteze se savetuje čim se ukloni poslednji zub da bi se sačuvala funkcija mišića za žvakanje kao i vilične kosti.

Po završetku procesa pravljenja proteze, ona se predaje pacijentu uz detaljno objašnjenje načina upotrebe i održavanja higijene:

  • U početku je pacijentima neprirodno i čudno da piju, žvaću i govore sa totalnom protezom, pogotovo ako nose totalne proteze na obe vilice. Navikavanje mišića koje koristimo za žvakanje i pokrete prilikom govora dolazi vremenom, uz konstantno vežbanje.
  • Totalne proteze nisu namenjene za žvakanje veoma tvrde i žilave hrane, stoga treba ishranu adaptirati. Upotreba mekše i kašaste hrane se savetuje.
  • Održavanje higijene je esencijalno za zdravlje sluzokože na koju naleže proteza, kao i okolnih tkiva u ustima. Protezu treba najmanje jednom dnevno izvaditi iz usta i dobro oprati. Koristite redovnu četkicu za zube, uz ispiranje vodom. Pre spavanja odložite protezu da stoji preko noći u čaši sa vodom, po mogućstvu sa tabletom za čišćenje proteza.

Pored funkcionalnog učinka totalne proteze, ona takođe unapređuje estetsko i psihološko stanje pacijenta.

Prednji zubi daju punoću i oblik usana koje se nalaze preko njih. Nakon gubitka tih zuba dolazi do upadanja usne i neprivlačnog izgleda lica. Totalnom protezom vraćamo izgled punoće usana i prirodan izgled lica.
Upotrebom proteze utičemo i na samopouzdanje pacijenta. Bez zuba u vilici, pacijent nema želje kako za osmehom, tako ni za smehom. Pomoću totalne proteze dajemo pacijentu želju za osmehom i bezbrižnim smejanjem!

Pozovite nas na +381 21 4754 085 ili +381 63 16 75 476 i zakažite Vašu BESPLATNU konsultaciju i pregled.