Toliko vrsta i tipova pasta za zube – sa svojstvima za izbeljivanje, za smanjenje osetljivosti, protiv kamenca, neutralne – kako znati koja je stvarno najpogodnija za Vas i Vaše zube? Da li stvarno postoji razlika između svih tih raznovrsnih pasta? Ima li veze koju tačno pastu koristim?

Fraze na pakovanjima od pasta za zube kao što su ’multi-action’, ’ekstremno čišćenje’ ’advanced formulas’ (napredna formula paste) ili ’whitening effect’ ne znače ništa i ne bi trebalo da vam odvlače pažnju u odabiru prave paste za zube za Vas. Najbitniji su sastojci koje sadrže i po kojima se mogu međusobno porediti. Stoga, pređimo na stvar i upoznajmo ključne sastojke koje bi trebala da sadrži najbolja pasta za zube

Većina pasti za zube imaju slične ključne sastojke, sa malim razlikama u koncentracijama, dok neke imaju i dodatne (relevantne ili irelevantne) sastojke. To znači da i najjeftinije paste mogu odlično vršiti osnovnu (ili esencijalnu) funkciju onih najskupljih pasta za zube. Ako je pasta za zube skuplja i ima brendirano ime, ne mora neminovno značiti da je bolja od jeftinijih pasta.

Najbitniji sastojak koji bi trebali tražiti je fluor, koji služi za jačanje i zaštitu zuba od nastanka karijesa. Istraživanja su zaključila da fluor umanjuje nastanak karijesa za najmanje 40%.

Većina pasta za zube sadrži fluor, ali ne sve, tako da uvek proverite za fluor na spisku sastojaka, pogotovo ako se odlučujete za jeftiniju pastu ili paste koje propagiraju da sadrže „prirodne“ sastojke.

Drugi sastojak koji najbolja pasta za zube treba da ima je triklosan, koji ubija bakterije koje oštećuju desni i dovode do njihove upale, kao i do lošeg zadaha. Od ostalih sastojaka obratite pažnju na pirofosfat (pyrophosphate) i cink citrat (zinc citrate). Oni se veoma često nalaze u pastama koje tvrde da “kontrolišu nastanak kamenca” (što i rade – sprečavaju njegovo nastajanje, ali kad nastane kamenac, ne može se dalje kontrolisati njegovo akumuliranje).

Ukoliko imate osetljive zube, sastojak koji treba da tražite je stroncium-hlorid ili natrijum nitrat, koji pomaže smanjenju osetljivosti kao i umanjivanju iritiranosti desni i zuba.

Što se tiče ukusa paste za zube, on ne pravi nikakvu razliku u delovanju na oralnu higijenu. Ukus mente je najčešći ali bilo koji drugi – cimet, limun, bez ukusa – deluju jednako dobro. Glavno delovanje imaju aktivni sastojci u pasti.

Za decu mlađe od 6 godina, najbolje paste za zube su one koje preciziraju da su namenjene za decu. Razlika je u tome što dečije paste za zube sadrže manju koncentraciju fluora od onih za odrasle, pre svega zato što deca imaju tendenciju da progutaju pastu.
Takođe, iako nema razlike u samom procesu pranja zuba, obojeno pakovanje i primamljiv ukus paste za zube koju deca koriste je preporucen jer tako deca imaju veću želju za pranjem zuba, što je bitna navika koja se stiče od malena.

Najmanje primetan efekat je onih pasta za zube koje tvrde da imaju efekat ’izbeljivanja’. Ovakav opis ume da obmane, pošto većina takvih pasta za zube ne sadrže agens za izbeljivanje, neophodan za fizičko menjanje boje zuba.Ono što sadrže jeste blago abrazivno sredstvo u obliku čestica koje pospešuju poliranje zuba i sprečavanje nastanka novog prebojavanja. ali ne utiču na prethodno nastalo stanje prebojenosti zuba.

Kao pouzdana metoda za izbeljivanje zuba, preporučuje se savetovanje sa stomatologom. Beljenje u ordinacijskim uslovima (in-clinic) ili kućno izbeljivanje (home teeth whitening kit) garantuju rezultate u kratkom terapijskom roku (sat vremena za ordinacijsko beljenje, dve-tri nedelje za kućno izbeljivanje). Ni jedna pasta za zube ne može stvoriti takav efekat.

Uzevši u obzir sve prethodno navedeno, najbolje paste za zube koje treba korisiti su one koje sadrže fluorid i triklosan, kao i one koje imaju sastojke za kontrolu nastanka kamenca i umanjivanje osetljivosti.

Takve paste za zube postoje. Međutim, to ne znači da vi treba da kupite takvu pastu. Kao što smo napomenuli, fluor je ključni sastojak, što znači da dok god koristite pastu koja sadrži fluor, perete zube dva puta dnevno, koristite konac za zube kad god možete, i uz posetu stomatologu barem dva puta godišnje, možete očekivati da vaši zubi ostanu u najboljem mogućem stanju.

Ukoliko imate problema sa vašim zubima, javite nam se i zakažite vaš sledeći pregled u Stomatološkoj ordinaciji Plešta na +381 21 4754085.