Preprotetska priprema

Preprotetska priprema se odnosi na kompletnu pripremu usne duplje pre postavljanja bilo kakvih nadoknada u ustima.

Ona se izvodi kako bi se obezbedilo bolje anatomsko okruženje i stvorile odgovarajuće potporne konstrukcije za izradu samih zubnih protetskih nadoknada i obuhvata popravku svih zuba kao i skidanje kamenca.

Vađenje, čak i pojedinačnog zuba, može dovesti do problema sa žvakanjem, bolova u zglobovima vilica, kao i brojnih problema koji mogu imati uticaja na vaše zdravlje.

Cilj preprotetske pripreme je da se Vaša buduća proteza, što lepše uklopi u vaš osmeh ili u slučaju krunica, da se obezbedi idealno stanje kako bi one dobile što priodniji izgled i da se povrati oralna funkcija i sam oblik lica.

Fiksni ortodontski aparati

Osnovna  karakteristika fiksnih ortodontskih aparata (fiksne proteze) je da se do kraja terapije aparat ne skida. Svaki fiksni ortodontski aparat se sastoji od:

  • bravica, koje se postavljaju sa prednje ili zadnje strane zuba
  • luka koji je povezan sa bravicama i čini da svi njegovi elementi deluju kao celina

Fiksni ortodontski aparati se najčešće izrađuju od legure nikla i titanijuma. Na zalepljene bravice se postavlja set gumica, koje se vremenom menjaju, u zavisnosti od terapije.

Ovaj aparat postavlja stomatolog u ordinaciji, lepeći bravice na zube. Pacijenti se u roku od desetak dana potpuno navikavaju na prisustvo aparata u ustima.

Nije svako pogodan pacijent za terapiju ove vrste. Osnovni preduslov je da potporni aparat zuba bude očuvan, kako bi podneo sile u toku terapije, a da ne dođe do oštećenja. Zubi treba da su zdravi i potpuno očišćeni od karijesa i plombirani.

Da biste saznali koja terapija je Vama potrebna, neophodno je da se uradi analiza RTG snimaka i klinički pregled od strane našeg stomatologa, nakon čega dobijate detaljan opis terapije, koja uključuje kontrole na svakih 30-45 dana.

Pokretni i funkcionalni ortodontski aparati

Izbor i vrsta aparata (mobilan ili fiksan), zavisi od dijagnoze i životne dobi pacijenta.

Osnovna karakteristika svih mobilnih ili pokretnih ortodontskih aparata je da se vade iz usta radi čišćenja i održavanja oralne higijene. Pokretni ortodontski aparati se pričvršćuju pomoću žičanih kukica za zube i tako stabilno stoje u ustima. One koriste mehaničku silu za svoje dejstvo i odvojeno se izrađuju za gornju i za donju vilicu.

Ovi aparati se izrađuju u zubnotehničkoj laboratoriji na osnovu otiska koji prethodno uzme stomatolog u ordinaciji. Dnevno se nose određen broj sati kao i u toku spavanja kako bi terapija imala željeni efekat.

Pacijent dobija “ključić” pomoću kojeg “okreće šraf” na onoliko dana i onoliko puta koliko mu stomatolog kaže. Na taj način se vrše određena pomeranja i “ispravljanja” zuba. 

Funkcionalni ortodontski aparati imaju osnovnu karakteristiku da u svojoj konstrukciji nemaju nikakav izvor sile, već oni svojim prisustvom u usnoj duplji menjaju tonus i aktivnost mišića regije usta, stvarajući u njima silu koja se prenosi na koštane, zubne i mišićne strukture, te tako dolazi do promena.

Ovi aparati se primenjuju u okviru ortodontske terapije kod dece, kako bi se korigovala nepravilnost njihovog zagrižaja, ali i vraćanje zuba u idealnu poziciju.  Mogu se izrađivati izjedna za obe vilice ili, pak, pojedinačno, ali se u tom slučaju uvek nose zajedno. Ovi aparati se takođe izrađuju u zubnotehničkoj laboratoriji na osnovu otisaka i konstrukcionog zagrižaja, koje prethodno uzima stomatolog. Takođe ih treba nositi u toku dana određeni broj sati.

Idealno vreme za primenu ovih aparata je pred početak pubertetskog ubrzanja rasta, što bi bilo okvirno 10-12 godina za devojčice i 11-13 godina za dečake, mada je taj period varijabilan i određuje se posebno za svakog pacijenta. 

Moramo napomenuti da ih treba razlikovati od dečijih proteza,  iako ih mnogi poistovećuju. Jedna od bitnih razlika je što oni nisu izvor sila pomeranja zuba i što se sa njima ne može jesti i pričati.

Kako možemo da vam pomognemo?


ili zakažite vaš pregled putem forme

ili zakažite vaš pregled putem forme