Gubitkom zuba naružavamo svoj osmeh, i to zna biti uznemirujuće iskustvo. Karijes (truljenje zuba), povrede ili nezgode mogu dovesti do nedostatka velikog dela, ako ne i celog zuba. U situacijama kada nedostaje više zuba i potrebno je izvršiti značajnu nadoknadu radi povratka prirodnog osmeha, kao i pravilnog funkcionisanja žvakanja, najbolje rešenje predstavljaju keramičke krunice i mostovi.

Šta je keramička krunica/most?

Krunica predstavlja nadoknadu od keramike (i metala) koja zamenjuje nedostajući deo oštećenog zuba. Ona u potpunosti prekriva ostatak zuba, koji je prethodno pripremljen da može da nosi ovu keramičku ’’kapicu’’, trajno je fiksirajući cementom. Pored toga što ojačava i vraća funkciju žvakanja na oštećen zub, krunice imaju vrhunsku estetiku, čineći nadoknađen zub gotovo isti kao prirodni. Njihov vek trajanja, uz pravilno održavanje higijene, može biti i preko 15 godina!

Keramički most predstavlja nadoknadu koja pored oštećenih zuba nadomeštava i zube koji u potpunosti nedostaju. Nadoknada funkcioniše na sličan način kao krunica, samo umesto jednog zuba zahvata više njih kao i prazan prostor između njih (gde nedostaje zub, ili više zuba). Taj prostor je ’’premošćen’’ visećim članom koji drže susedni zubi koji poseduju krunice spojene sa tim članom.

Kako izgleda sama procedura pravljenja krunice ili mosta?

Pre nego što se ijedna nadoknada može napraviti, mora se stvoriti adekvatan prostor za njih. Brušenjem zuba koji će ’’nositi’’ krunicu ili deo mosta uklanjamo delove zuba koji nam onemogućavaju prostor za postavljanje krunice. Nakon adekvatnog brušenja, uzimamo otisak pomoću kojeg ćemo moći da uspostavimo najintimniji kontakt između krunice i brušenog zuba. Otisak služi da zubni tehničar može proizvesti preciznu nadoknadu koja naleže na brušen zub. Po uzimanju otiska, određuje se odgovarajuća boja zuba u odnosu na postojeće zube. Tu boju i keramička krunica treba da ima. Na samom kraju prve posete, privremene krunice se konstruišu na licu mesta kojima prekrivamo i štitimo brušene zube do sledeće posete, kada dobijamo gotov proizvod – keramičke krunice po uzorku na otisak, od zubnog tehničara, u roku od jednog dana.

U drugoj poseti (sledeći dan), nakon uklanjanja privremenih krunica, na red dolazi postavljanje stalnih. Keramičke krunice se trajno cementiraju nakon provere da adekvatno nadomešćuje nedostatak, pri tom ne remeteći funkciju susednih i naspramnih zdravih zuba.

Kako da održavam oralnu higijenu keramičkih nadoknada?

Dugotrajnost krunica i mostova ponajviše zavisi upravo od održavanja higijene. Neophodno je detaljno prati veštačke zube kao što bi i prirodne, stim što je veoma bitno koristiti sredstva za detaljno uklanjanje naslaga kao što su interdentalne četkice. Dobrom higijenom vodite računa da su vam desni, kao i zubi, zdrave i ne remete potporu zuba koji ’’nosi’’ keramičku krunu ili most.

Stomatološka ordinacija ’’Plešta’’ je specijalizovana za pravljenje protetskih nadoknada, u koje spadaju i keramičke krunice i mostovi. Dr Mlađan Pleštić, specijalista stomatološke protetika, već 20 godina vrši vrhunske protetske nadoknade i rešava i najteže slučajeve. Pozovite nas na +381 21 4754-085 ili +381 63 16 75 476 i zakažite Vašu BESPLATNU konsultaciju i pregled.