Umnjaci (wisdom teeth), osmice ili treći molari, su uzrokovali bolne probleme zubne prirode vekovima unazad, koje je još Aristotel davno opisao. Oni su poslednji stalni zubi koji niču u odraslih u periodu od 17. do 25. godine. Međutim, neretko se desi da nikada ne dođe do njihovog nicanja. U tom slučaju moguće je da ne postoji dovoljno prostora u vilici od ostalih zuba za smeštanje umnjaka ili uopšte ne postoji zametak umnjaka kod te osobe da izraste.


* Kako to da nema mesta u vilici i kako je moguće da neko nema umnjake uopste?

NEDOSTATAK UMNJAKA U VILICI

Razlog nedostatka umnjaka u vilici (odn. hypodontia) je nestvaranje njegovog zametka u vilici odraslih, genetski predodređeno kod nekih osoba, kod kojih je pun broj stalnih zuba u obe vilice 28 umesto 32. Ukoliko je ipak došlo do stvaranja zametka trećeg molara (umnjaka) a nije iznikao, onda se radi o IMPAKTIRANOM umnjaku, koji se nalazi potpuno u vilici.

* Ali kako da znam da li meni nedostaje umnjak ili je on samo impaktiran (neiznikli)?

RAZLIKOVANJE NEDOSTALOG OD NEIZNIKLOG

Pomoću rendgen snimka napravljenog na ortopantomografu dobijamo uvid u stanje svih zuba u vilici, kao i stanja okolne kosti vilica i lica. Time možemo da uočimo da li se u samoj kosti nalazi neki neiznikli umnjak i da li uopste postoji u vilici. Umnjaci najčešće ne izniknu usled nedostatka mesta u vilici. To znači da je vilica nedovoljno velika da smesti i umnjak pored ostalih sedam zuba. Drugi razlog može biti nepravilno postavljen umnjak u vilici koji, uprkos tome što u vilici ima dovoljno mesta, raste u pogrešnom smeru i nikako ne stiže do površine.

*Zašto mene boli umnjak ako nije uopšte iznikao?

BOL UZROKOVAN IMPAKTIRANIM (NEIZNIKLIM) UMNJACIMA

Usled neuspelog nicanja trećeg molara (umnjaka) dolazi do njegovog pritiskanja na susedni zub i okolno tkivo koje izaziva bol. Takođe, neretko dolazi do zapaljenja i infekcije tkiva oko samog umnjaka. To nastaje ukoliko je umnjak veoma (ali ne dovoljno) blizu površine odn. potpunog nicanja. Ukoliko dođe do infekcije, pogotovo u predelu donjih umnjaka, mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi. Pored samog bola, često je prisutno i ograničeno otvaranje usta.

*Koje je rešenje za impaktirane umnjake? Boli me!

TERAPIJA IMPAKTIRANIH (NEIZNIKLIH) UMNJAKA

Osnova lečenja impaktiranih umnjaka, sa infekcijom ili bez, je hirurško vađenje istog. Procedura zahteva oslobađanje zuba iz vilice hirurškim postupkom nakon čega je vađenje zuba neverovatno lako. Nakon same procedure, koja traje 30-60min, pacijent je dužan da prati uputstva koja mu hirurg objasni pre i nakon operacije.

*A koja su to uputstva?

UPUTSTVA NAKON HIRURŠKE EKSTRAKCIJE UMNJAKA

Nakon operacije, pacijent je dužan da antibiotsku terapiju koju je započeo dan pre termina za operaciju završi do kraja. Ukoliko nakon prestanka delovanja anestezije (najčešće nakon 2-3h od završetka operacije) pacijent oseti bol, dozvoljeno je korišćenje analgetika, pre svega Brufen 400 i Diklofenak Duo (ukoliko su bolovi jači). Aspirin NIJE dozvoljen da se koristi, jer ima loše dejstvo na zarastanje hirurški stvorene rane na mestu ekstrakcije.

Da bi se smanjio otok, koji je nastao u predelu ekstrakcije, savetuje se da pacijent koristi mokru, hladnu krpu kao oblog na taj deo lica (led NIJE dozvoljen) koji se drži u intervalima od 5 minuta, a sklanja se sa lica se na minimum 15-20 minuta, nakon čega se ponovo stavlja nazad. Ova procedura može da se radi veći broj puta u toku dana, i savetuje se što češće da se primenjuje u prva tri dana nakon operacije.

Ostala „uputstva za ponašanje“: ne stavljati polovinu lica koja je operisana na jastuk tokom spavanja, izbegavanje gaziranih napitaka kao i preterano vrućih ili ledenih napitaka/hrane, hrana koja se konzumira narednih 4-5 dana ne sme biti previše hrskava ili suva (korica od hleba, čips…) da ne bi povredila ranu tokom žvakanja, mućkanje tečnosti i stvaranje velikog kontra-pritiska u ustima („coktanje“) nije dozvoljeno, pranje zuba se obavlja bez ikakve izmene osim na obraćanje pažnje da se ne povredi operaciona rana četkicom ili njenim vlaknima pri pranju u toj regiji.

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa impaktiranim umnjacima, slobodno nam pošaljite mail na plesticmilos[at]gmail.com ili nas kontaktrajte na +381 21 4754085.