Oralna hirurgija je grana stomatologije, koja obuhvata različite hiruške zahvate u usnoj duplji. Ona se bavi vađenjem zuba, uklanjanjem lezija oko korena zuba i hirurškom korekcijom gingivalnih i koštanih defekata. Ovakvi zahvati se najčešće rade u lokalnoj anesteziji.

Ekstrakcija zuba i hirurško vađenje zuba

Ekstrakcija zuba je zapravo vađenje zuba iz usne duplje. Neki zubi se vade zbog dubokog karijesa koji je razorio zub, zbog parodontalnih oboljenja ili nakon preloma, koji ne može da se sanira.

U situacijama kada zub ne može da se popravi na konzervativan način, predlaže se hirurško vađenje. Ova hirurška intervencija podrazumeva bezbolno odvajanje zuba iz zubne čašice i uklanjanje iz nje. Zub se vadi uz anesteziju kako bi intervencija bila bezbolna.

Nekada je potrebno vađenje i zdravog zuba zbog lošeg položaja ili impakcije zuba, najčešće u sklopu pripreme za ortodontski tretman.

Vađenje umnjaka takođe pripada ekstrakciji zuba. Umnjaci su zubi koji poslednji niču, teško se uklanjaju naslage sa njih, zbog njihovog položaja u vilici, te se brzo i kvare. Umnjaci mogu vršiti  pritisak na ostale zube, dovodeći do njihovog pomeranja, što je jedan od najčešćih uzroka za vađenje umnjaka.

Hirurško lečenje periapikalnih lezija

Hronične periapikalne lezije predstavljaju patološke promene, koje nastaju u predelu vrha korena avitalnih zuba. Klinička slika periapikalnih lezija je često oskudna, osim u slučaju akutne epizode bola može biti praćena dramatičnom slikom otoka lica.  Zbog toga potrebno je da se ove lezije otkriju uz pomoć rendgen dijagnostike i kliničkim pregledom.

Hirurško lečenje indikovano je u slučajevima kada se klinički i radiografski ustanovi da endodontska terapija nije moguća ili ukoliko prethodno lečenje nije bilo uspešno. Resekcija korena zuba predstavlja siguran i u najvećem broju slučajeva potpuno uspešan postupak kojim se uklanja periapikalna lezija.

Nivelacija alveolarnog grebena

Nivelacija alveolarnog grebena je zahvat koji rešava nepravilnosti grebena u gornjoj i donjoj vilici radi izrade kvalitetnijih i komfornijih protetskih radova. To je deo vilice gde se nalaze “čašice” – alveole u kojima se nalaze zubi. Nakon vađenja zuba često dolazi do resorpcije tog dela čeljusti, što dovodi do nepravilnosti u njegovom obliku koje kasnije otežava postavljanje i nošenje totalnih proteza.

Ugradnja implantata

Implantologija je usko specijalizovana oblast stomatologije, koja omogućava da se nadomesti nedostatak manjeg ili većeg broja zuba, a da se pri tome čuvaju susedni zubi (susedni zubi se ne bruse, kao kod klasičnih krunica).

Nedostatak jednog ili više zuba predstavlja ozbiljan problem u stomatološkoj praksi. Primenom zubnih implantanta, vraća se funkcija alveolarnoj kosti, a samim tim spečava propadanje (atrofija) kosti, što je osnov za normalnu funkciju celog stomatognatog sistema.

Zubni implantanti su “veštački koreni” u vidu vijaka, koji se ugrađuju u viličnu kost. Izrađuju se od titanijuma i njegovih legura. Implantati su izuzetne čvrstoće, male težine i potpuno biokompatibilni.

Pre same ugradnje implantanta, mora se uraditi 3D rendgenski snimci i klinički pregled. Nakon analize 3D snimaka planira se dalji tretman. Ugradnja samog implatanta izvodi se uz primenu lokalne anestezije i potpuno je bezbolna za pacijente. Nakon implantacije sledi period zarastanja kosti, koji obično traje 3-6 meseci, nakon čega se pravi zubna nadoknada koja će se ‘ušrafiti’ u već postavljen implantat. Tim procesom se objedinjuje terapija i pacijent dobija detaljne instrukcije o oralnoj higijeni koju nadalje mora da sprovodi.

Kako možemo da vam pomognemo?


ili zakažite vaš pregled putem forme