Parodontologija i bolesti usta

Ova oblast obuhvata zdravlje desni i kosti oko zuba, odnosno predstavlja potporni aparat zuba. Skoro svaki drugi pacijent ima parodontološki problem, da li je učestalo, dosadno krvarenje desni prilikom pranja zuba ili teži oblik parodontpatije, uzrok je uvek isti – nepravilno održavanje oralne higijene. U smislu očuvanja desni, rade se različiti parodontološki zahvati, od jednostavne intervencije kao što je ultrazvučno uklanjanje kamenca do dubinskog čišćenja oko zuba hiruškim metodama, u cilju prevencije daljeg gubitka kosti.

Prilikom prve parodontološke intervecnije, obavezno vršimo edukaciju pacijenta o tome kako se pravilno sprovodi oralna higijena, što je ključ uspeha za dugotrajne, zdrave desni.

Uklanjanje mekih/tvrdih zubnih naslaga

Cilj uklanjanja naslaga, jeste, da se otklone etiološki agensi koji izazivaju zapaljenje desni: dentalni plak i kamenac, čime se postiže poboljšanje zdravlja zuba i okolnih tkiva.

Uklanjanje naslaga podrazumeva uklanjanje plaka, kamenca, pigmentacija sa krune i korena zuba, čime se otklanjaju štetni faktori koji izazivaju upalu desni. Ova intervencija se vrši ultrazvučnim instrumentima, a potom se poliraju sve površine zuba, čime se dobija malo belja boja zuba (uklanjanje pigmentacija).

Obrade paradontalnih džepova

Obrada parodontalnih džepova je terapijski zahvat kojim se odstranjuju sva patološki izmenjena tkiva parodoncijuma. Kada parodontopatija progresira bez lečenja, kod pacijenta se javljaju parodontalni džepovi. Paradontalni džepovi su patološke promene u obliku džepa nastale produbljivanjem upale desni usled razaranja parodontalnih tkiva.

Ukoliko su parodontalni džepovi evidentni, posle bazične terapije (uklanjanje kamenca i poliranje zuba) pristupa se eliminaciji ili bitnom smanjenju istih. Zavisno od lokalizacije, radi se njihova obrada (kiretaža) ili hirurško lečenje.

Uklanjanje parodontalnih apscesa

Apscesi su najčešća komplikacija parodontopatije od­raslih. Parodontalni apsces je gnojna kolekcija loka- lizovana pored zuba u parodoncijumu. Parodontalni apscesi mogu biti akutnog ili hroničnog toka.

Akutni parodontalni apsces nastaje ako je sprečena ili otežana drenaža gnojnog eksudata iz parodontalnog džepa.

Na mestu akutnog parodontalnog apscesa ja­vlja se otok. On se javlja na gingivi i po pravilu je lokalizovan lateralno od korena zuba. Otok je veoma bolan na pritisak dok je gingiva iznad apscesa intenzivno crvena. Zbog inflamacije u periodoncijumu, zub može biti razlabavljen i osetljiv na zagrižaj.

Hronični parodontalni apsces predstavlja gnojnu kolekciju koja se nalazi u alveolarnoj kosti i gingivi, ali koja preko fistuloznog kanala komunici­ra sa usnom dupljom. Kroz njega se gnoj konstant­no izliva u usnu šupljinu. Hronični parodontalni apsces ne prate nika­kve subjektivne tegobe.

Obe vrste apcesa se leče hiruškom intervencijom uz lokalnu anesteziju.

Gingivektomije

Gingivektomija je tehnika koja podrazumeva hiruršku intervenciju kojom se odstranjuje deo mekih tkiva (gingive oko zuba). Obično se primenjuje iz estetskih razloga (gummy smile), ali i u sklopu ortodontske, protetske i parodontalne terapije. Ona se izvodi pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolna. 

Kako možemo da vam pomognemo?


ili zakažite vaš pregled putem forme