Mlečni zubi, bebini prvi zubi, najčešće niču oko šestog meseca života. Prednji donji i gornji zubi su oni koji prvi ’’izlaze’’. Reagovanje deteta na ovaj proces može se različito manifestovati: nemir, uplakanost, crveni rumeni obrazi su česta reakcija, koja može biti praćena blagom temperaturom. Davanje ’’glodalice’’ za bebe im može olakšati osećaj erupcije zuba. Vodite računa da je predmet koji beba koristi za žvakanje od ,,odobrenog’’ materijala, kao i da nije premali da beba može da ga proguta. Upotreba gela na bazi benzokaina kao što je ,,Orajel’’ će olakšati bol u predelu nicanja zuba. Gel bi trebalo koristiti umereno, utrljavajući ga u predeo bolnih desni deteta. Mlečni zubi će kontinuirano nicati tokom prve 3 godine života.

Prva poseta stomatologu

Detetova prva vizita zubaru bi trebala da bude oko 2. godine. Poseta se svodi na što kraći period, koji uključuje ,,vožnju’’ u zubarskoj stolici gore dole i po mogućstvu da prođe što zabavnije za dete. Ukoliko primetite bilo šta neuobičajno kod Vašeg deteta pre 2. godine, definitivno ga odvedite kod zubara na kratki pregled. Takođe, savetuje se da dovedete Vaše dete kao ,,posmatrača’’ prilikom stomatološkog pregleda ili procedure na odraslom članu porodice, da bi se dete osećalo što opuštenije u ordinaciji. Ukoliko imate strah od stomatologa, pokušajte da ne dozvolite da dete to primeti.  U tom uzrastu, deca izrazito dobro opažaju detalje i mogu steći averziju od stomatologa, pogotovo prilikom njihove prve vizite. Pregled bi trebalo predstaviti detetu kao jedno zabavno iskustvo, sa mogućom ’nagradom’ na kraju.
Stomatologija je veoma napredovala u sferi ugađanja pacijentima i, verovali ili ne, velikom broju dece prija odlazak kod zubara.

Značaj mlečnih zuba

Mlečni zubi su veoma bitni pre svega za očuvanje prostora za njihove zamenike – stalne zube. Kada dostigne uzrast oko 5-6 godina, detetu počinju da ispadaju prednji mlečni zubi, a poslednji mlečni zub najčešće stoji do 11-12. godine, kada ga zamenjuje stalni.

Roditelji ponekad pitaju ’’Da li vredi popravljati mlečni zub?’’. Ukoliko taj zub neće biti zamenjen u skorijem periodu, savetujemo da se zub popravi i sačuva što duže, ako je moguće dok ne ispadne prirodno.

U slučaju da je mlečni zub izgubljen veoma rano, prostor koji je taj zub ’’čuvao’’ za stalni zub će biti izgubljen i taj stalni zub će verovatno niknuti u nepravilnom položaju ili na nepravilnom mestu. Veoma retko se dešava i obrnuta situacija, gde mlečni zub nije ’’ispao’’ čime sprečava erupciju stalnog. U tom slučaju neophodno je da mlečni zub ukloni stomatolog.
Detetovo reagovanje na mlečni zub koji se klima može biti veoma raličito. Neka deca pokušavaju da ga rasklimaju i izvade prvom prilikom kad osete početak klimanja. Ukoliko uspeju, treba ukloniti zub da slučajno ne bi došlo do gutanja zuba koji je spontano ispao. Neka deca ne žele uopšte da se bave rasklimanim zubom. Kako god reagovali, mlečni zub će svakako ispasti u većini slučajeva.

Pranje zuba detetu

Obzirom na značaj mlečnih zuba, održavanje istih zdravim i čistim je imperativ. Čišćenje i pranje zuba bi trebalo da se obavlja već prilikom iznicanja prvog mlečnog zuba. Najčešće je to donji sekutić (prednji zub). Najjednostavniji oblik održavanja oralne higijene je pomoću čiste, vlažne krpice. Preporučujemo da se to obavi pre početka kupke. Kada zub u potpunosti nikne, upotreba četkice sa malom glavom i veoma mala količina (veličine zrna pirinča) fluorisane paste za zube je adekvatno za čišćenje zuba. Upotreba što manje paste se savetuje kod male dece. Dozvoljeno je pustiti dete da samo započne pranje zuba ukoliko je sposobno, ali je neophodno uvek da roditelj obrati pažnju i sam stavi adekvatnu količinu stavljene paste za zube, kao i da proveri konačni ishod detetove tehnike pranja zuba.

Mlečni zubi uglavnom imaju međusobno prostora, stoga korišćenje konca za zube nije neophodno. Ukoliko postoji predeo gde su zubi ’’zbijeni’’ potrebno je potpomoći čišćenje sa koncem. Kad dete počne da vlada pranjem zuba i, u nekom trenutku, uživa u samom procesu, možete im dozvoliti korišćenje električne četkice za zube. Ključna stvar je učiniti pranje zuba pozitivnim iskustvnom, ne komplikujući previše sam proces i dodavanjem malo zabave u celu rutinu.

Srećno četkanje!